Expedition till Svalbard

Den 26 augusti till den 11 september 2000 genomfördes en expedition till Svalbard. Expeditionen ingår i det svenska arktisforsknings programmet SWEDEARCTIC 2000 och anordnas av polarforskningssekretariatet . Ett flertal projekt genomfördes under expeditionens gång. Ett av dessa projekt syftar till att dels dokumentera Andrée-expeditionens sista lägerplats på Vitön, dels att försöka komma underfund med hur länge expeditionsmedlemmarna kan ha överlevt. Platsen för undersökningen kallas Andréenäset och ligger vid kanten av Vitöglaciären på Vitön. På sidan Arkeologi på Andréenäset finns en utförlig beskrivning av projektet.
Andra projekt har t.ex. handlat om dokumentation av tyska väderstationer från andra världskriget och marinarkeologi.

Avresan skedde med flyg från Umeå lördagen den 26/8. Efter en övernattning i Oslo fortsatte resan till Longyearbyn på Svalbard. Flygbild över Longyearbyn Färden från Longyearbyn till Vitön skedde med fartyget MS Origo och tog ca. ett dygn. I min expeditionsdagbok kan intresserade i text och bild följa med på resan.
Rapporter från expeditionen finns publicerade på Polarforsknings sekretariatets hemsida.
Tidigare expeditioner till Andréenäset har genomförts 1997 och 1998.
Andrée museets hemsida kan man läsa mer om S A Andrée och hans expedition. Där finns förteckningar över saker man har funnit efter männen på Vitön samt ett rikt bildmaterial med motiv från före, under och efter expeditionens genmomförande.

Isbjörnsvarning


För den som är intresserad av Svalbard kan följande länkar vara värda ett besök:

Svalbard – the Arctic pearl innehåller många fakta och vackra bilder.
Norsk Polarinsitutt är den norska institution som bland annat ansvarar för forskning i polartrakterna.
The Svalbard Pages är en sida om Svalbard.
Bear Species Descriptions beskriver björnarter. Just denna sida berättar om isbjörnen (Ursus maritimus)

 
 
Samtliga bilder (om inte annat anges) är tagna med en Konica pocketkamera. Bilderna är sedan inskannade med en Microtec Scanmaker 6400XL. En del bilder har bildbehandlats. Användbara ikoner har tillverkats med hjälp av Cool Text Generator